5 voordelen van nearshoring

Ik spreek dagelijks bedrijven die aan de slag willen met business-platforms als Salesforce, Google of Amazon AWS. Ze lopen allemaal tegen hetzelfde probleem aan. Namelijk structurele schaarste aan mensen om zulke platforms te implementeren, te onderhouden en succesvol in te zetten. In dit blog kijk ik naar één mogelijke oplossing voor de schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt: nearshoring.

Om met een nieuw business-platform te werken is een heel team van mensen nodig. Developers, business analisten, projectmanagers. Maar die mensen zijn er niet of nauwelijks in Nederland. Laat staan de complete teams die nodig zijn om als organisatie met een nieuw platform aan de slag te gaan. Bedrijven die ik spreek zijn daarom altijd op zoek naar andere, alternatieve manieren om aan goede mensen te komen. Nu duidelijk is dat de schaarste aan IT-professionals in Nederland structureel is – en naar verwachting alleen maar zal toenemen – kijken bedrijven steeds vaker over de grens voor een oplossing. Nearshoring is een mogelijkheid die uitkomst kan bieden.

Om begripsverwarring te voorkomen: met nearshoring bedoel ik het aantrekken van capaciteit in een ander land, maar niet te ver van huis. Hieronder zet ik vijf concrete voordelen van nearshoring op een rij.

  1. Aanzienlijk minder kosten

Kostenvoordeel is de voornaamste drijfveer voor Nederlandse bedrijven om te kiezen voor nearshoring. De rekensom is simpel. Een Nederlandse developer kost al snel een ton. Voor een ontwikkelaar in Zuid- of Oost-Europa betaal je soms wel 40 tot 60 procent minder. Nearshoring is dus niet alleen een oplossing voor capaciteitsproblemen, maar ook interessant vanuit een zakelijk oogpunt.

  1. Snel opschalen

In Nederland zijn te weinig IT’ers, en dat zal de komende jaren naar verwachting zo blijven. Over de grens ligt het echter anders. In veel Europese landen komen ieder jaar talloze IT’ers van de universiteit, en is de groei van het aanbod op de arbeidsmarkt groter dan de groei van de vraag. Dat geeft Nederlandse bedrijven toegang tot meerdere en grotere talent pools in landen als Portugal en Bosnië-Herzegovina. Door hoogopgeleide professionals uit deze landen aan zich te binden, kunnen Nederlandse bedrijven die grote implementaties of projecten willen opstarten snel opschalen.

  1. Dichtbij huis

Nearshoring is per definitie dichtbij huis, in tegenstelling tot offshoring. Een fysieke meeting met een nearshore team kost je een dag van je tijd en de prijs van een vliegticket naar Lissabon of Sarajevo. De geografische nabijheid maakt het mogelijk om regulier overleg in te plannen, een gezamenlijke kick-off te organiseren of problemen met projecten te bespreken. Met een team in Bangalore is dat veel moeilijker.

  1. Culturele overeenkomsten

In het verlengde van bovenstaand, liggen bij nearshore de culturen relatief dicht bij elkaar. Hoe meer culturele overeenkomsten er zijn tussen twee samenwerkende delen van een organisatie, hoe makkelijker het is om onderling begrip te kweken en onbedoelde conflicten te voorkomen. Dit in tegenstelling tot teams uit wezenlijk verschillende culturen.

  1. Flexibiliteit

Een nearshore team of schil vergroot de flexibiliteit van een onderneming, en daarmee de slagkracht. Het is makkelijker om snel op- of af te schalen, zonder de tijdrovende en vaak dure processen die daar bij komen kijken met Nederlandse medewerkers.

Het is niet voor niets dat steeds meer van mijn eigen opdrachtgevers vragen om nearshoring diensten. Om aan deze vraag te voldoen, heb ik recent New Technology Teams opgericht. Onder dit label lever ik nearshore teams vanuit onder andere Portugal. Mocht je interesse hebben om van gedachten te wisselen over nearshoring, dan kom ik graag met je in contact.